Obsessie (en weggeefje)

Ik probeerde afgelopen jaar de nodige gummen en speciale stempelrubbers. Ik begon met enkele A4-platen van Essdee Soft Cut (boven aan foto) en Artemio. Die vond ik respectievelijk te hard+te glad en te taai+te krom. Daarna waagde ik me aan de Hema-gum (midden onderaan op foto, klein maar prima) en leerde bij Gertie Jacquet over het bestaan van de Action-gum (links onder aan op foto, groter en dikker dan Hema-gum, ook prima, wel wat taaier).

rubbergum

Daar nam ik een tijd genoegen mee, maar ik werd toch nieuwsgierig naar andere materialen die speciaal voor stempelmaken waren gemaakt. Zo bestelde ik bij Stampeaz een proefpakket met drie soorten: Speedy Carve (dat roze in het midden op de foto), Firmkut en MZ-Kut (dat gehavende stuk op de foto, rechts op Essdeeplaat). Speedy Carve beviel ontzettend goed, de andere vond ik beide te hard -vooral de Firmkut. Het nu in de handel zijnde OZ-Kut van Stampeaz (dat ik niet heb geprobeerd) is een opvolger van MZ-Kut, en dit schrijft de eigenaar van die webshop over het materiaal:

“OZ Kut is sort of between the MZ Kut and the Pink Speedy Carve in both its density and elasticity. I really like the way it takes detail – you can carve really thin lines without the material stretching away from your gouge edge and it’s pretty smooth in feel, without too much drag (especially if you don’t carve too deep). Most people think it’s great to carve with gouges, but not quite so good to use with knives. I’m still working on that part of the formula – to try to get it to be nice to carve with knives.”

Zoals gezegd, dit laatste heb ik niet uitgeprobeerd. Mocht een andere stempelmaker dit wel hebben gedaan of gaan doen, dan hoor ik graag wat je ervaring is!

Na al die uitprobeersels werkte ik uiteindelijk verder met een combinatie van Hema- en Action-gummen en Speedy Carve, lukraak afwisselend. Toch bleef ik ontzettend nieuwsgierig naar dat Staedtler Mastercarve waar stempelmakers in het verleden over blogden. Omdat het niet meer verkrijgbaar is, probeerde ik links en rechts andere witte blokken uit in de hoop dat het net zo prettig zou zijn zoals Staedtler Mastercarve op foto’s oogde. Ik bestelde een Factis-blok ergens in Duitsland (bovenaan links op Essdee-plaat, vreselijk zacht en kruimelig, alleen geschikt voor grof werk). Via La Fabutineuse kwam ik op het spoor van Japans Hankeshi-kun rubber (te hard en glad naar mijn smaak).

Toen ik mijn blog opende en andere Nederlandse stempelmakers online ontmoette, bleek de good old V&D ook werkbare, behoorlijke grote gummen te hebben (dat gele exemplaar rechtsonder op foto). Deze gummen snijden heerlijk, maar lijken wel wat sneller te beschadigen tijdens gebruik en ik vind zelf de felle kleuren niet zo prettig ogen.

Ja, ik blijk een pietlut.

Omdat ik het niet kon laten om andere speciale blokken uit te testen, bestelde ik onlangs nog een wit, dun merkloos blok uit Singapore, via Dawanda, dat in de praktijk een groezelig kleurtje heeft (links in midden van foto). Het is best prettig spul, maar heeft niet per se een toegevoegde waarde boven mijn favoriete Speedy Carve en is bovendien nog dunner, dus dit blijft een eenmalig project.

En vervolgens stuitte ik in december via Ebay opeens op een restje Staedtler Mastercarve. In de hoop toch eens een punt te zetten achter de obsessieve zoektocht naar Het Perfecte Stempelrubber, besloot ik het partijtje te bestellen. Eigenlijk kon het alleen maar tegenvallen na de nieuwsgierigheid die was opgebouwd. En de eerlijkheid gebiedt me te zeggen: de eerste indruk is niet verpletterend. Ja, het snijdt wel heel soepel. Het is mooi wit, en dik genoeg om zonder houten blokje goed in de hand te liggen. Maar het brokkelt sneller dan Speedy Carve en is weinig ‘vergevingsgezind’: als je niet meteen goed gutst, wordt een bij te werken lijntje heel snel rommelig. Ik geef de blokken die ik heb nog een kans, maar ik geloof niet dat ik er nog rouwig om hoef te zijn dat het spul niet meer in productie is.

P1060932

Dus ik hoef niet meer op zoek en houd het voorlopig weer bij mijn Hema/Action/Speedy Carve-combo. En voor wie het verhaal tot hier heeft uitgelezen en nieuwsgierig is om de Essdeeplaat (die grote A4 van de foto) uit te proberen: laat het me weten voor 19 januari, dan stuur ik die op. Bij meer belangstelling hak ik hem in stukken voor de liefhebbers.

Edit 13 januari: wegens de belangstelling geldt: de eerste zes geïnteresseerden stuur ik een stuk op (zodat er voldoende materiaal over blijft om een een stempel uit te kunnen maken). Dus als je bij de eerste zes zit, stuur me even je postadres via ilse@stampij.net en dan stuur ik de Essdee eind deze week op!

Dit bericht is geplaatst in stempels met de tags , . Bookmark de permalink.

33 Responses to Obsessie (en weggeefje)

 1. Alabama schreef:

  Since you proposed, I must say that I am interested!

  • karen schreef:

   Ik behoor ook tot de geïnteresseerden! Enne, erg fijn dat jij die speurtocht voor ons allen op je hebt genomen, haha! Tot zover ben ik ook vaste gebruiker van hema/action/speedy carve, maar vraag me altijd af of het NOG beter kan… Maar mijn serieuze speurtocht gaat uit naar een nog smaller gutsje… ik heb alleen nog bij anderen gehoord over een japans merk dat erg duur schijnt te zijn maar wel fijner dan de nummer 1 van mijn speedball guts… als jij er meer over weet houd ik me aanbevolen voor die info 🙂

   • Ilse schreef:

    Hai Karen, zie mijn antwoord bij Bernardines reactie voor gutsinfo :). Ik heb wat Japanse gutsen liggen (die grijze met rood/geel/groen aan handvat die je her en der wel op websites ziet) maar die vind ik niet zo fijn: toch nog erg breed en bovendien in een andere hoek geslepen lijkt het wel, andere dan ik gewend ben mee te werken. Maar die fijne Staedtler- en Pfeilgutsjes (zie ook weer reactie B) vind ik super! En stuur je me even je postadres via ilse@stampij.net, dan komt er eind deze week ook wat Essdee jouw kant op!

    • karen schreef:

     Dank voor de tip! Heb gelijk via internet een Pfeil guts 0.5mm besteld. (niet bij de beeldhouwwinkel trouwens, die zit een stuk hoger met zijn prijzen zag ik dan anderen). groet!

  • Ilse schreef:

   Great, a part of it will be sent to you too -a quarter or a sixth it will be apparently 🙂 . Please send me your postal address, I will send it by the end of this week!

 2. Bernardine schreef:

  Ja, ik wil Essdee ook wel eens proberen.
  Met Speedycarve heb ik (nog) geen ervaring, ik doe het vanaf het begin al met Action en Hema. Bevalt prima, ook qua prijs/kwaliteit 😉

  Mijn smalste gutsje is van Speedball en Tif. Van de laatste weet ik niet waar ik nieuwe gutsjes kan krijgen, want ik heb nog een houdertje over… Ik weet dat Staedtler ook heel fijne gutsen heeft (gezien op blog van Elvie Studio) maar die zijn in Europa niet te koop.

  Ik blijf je volgen, want ik heb erg veel lol van je stempels en informatie!

  • Ilse schreef:

   Die fijne v-gutsjes van Staedtler kan je ook kopen via Stampeaz.com (soms uitverkocht), daar hebben ze een 1 mm v-guts. Verzendkosten maken het best prijzig, maar misschien kan je het combineren met wat andere spullen? In Nederland kan je verder kleine u-gutsjes kopen via webshops, van het merk Pfeil (die hebben dan zo’n bol houten handvat). Pfeil heeft u-gutsjes vanaf 0,5 mm! De Beeldhouwwinkel (oa in Amsterdam) verkoopt ze ook.
   Tif ken ik niet. Heb je trouwens zelf een blog 😉 waar ik jouw stempels kan bewonderen :)? En laat je me even weten via ilse@stampij.net naar welk adres ik de Essdee kan sturen?

 3. Yes please, zou ook graag de Essdee eens uitproberen en bied jou dan aan om een stukje Adigraaf te proberen. Dat is een soort groen rubber, ook wel kunststof linoleum genoemd. Zeer geschikt om groter werk op te maken ( je koopt het als a4 formaat) maar voor de afdruk is zeker een versteviging nodig a la kurk of hout. Het is dun, maar brokkelt niet en snijd best goed. Bij mij degouden combinatie: action Hema en Speedycarve. Mooie zoektocht en dank voor het delen!

 4. karen schreef:

  (PS ik krijg het mailtje dat ik naar je stuurde terug… ‘delivery failure’… ga het nog eens proberen. heb je eventueel een ander adres?)

 5. Karen schreef:

  Te laat zeker? 🙂

 6. karen schreef:

  Essdee is binnen, ga er binnenkort eens mee experimenteren :). Danke je!! En de guts (0.5 mm) die jij noemde is ook binnen, werkt perfect deze smalle afmeting!

 7. Rianne schreef:

  Leuk om je onderzoekje te lezen 🙂
  Zelf vind ik de V&D gummen wel lekker in het gebruik en ook al regelmatig gekocht in verband met het formaat.
  Ieder natuurlijk zijn persoonlijke voorkeuren.

 8. Bronia Schuler schreef:

  Hallo Ilse,
  Ik ben zo op zoek naar het fijnste materiaal om in te snijden. Wat leuk dat jij dat al onderzocht hebt. Tot nu toe ben ik tevreden met de Actiongummen, maar ik ga Speedy Carve bestellen omdat ik wat groter wil kunnen werken. Als jij nog een stuk overhebt van de Essdeeplaat zou ik dat ook wel willen uitproberen. Dag, dag, Bronia

 9. Bronia schreef:

  Hallo Ilse,

  Gisteren ontving ik de mooie envelop met het stukje Essdeeplaat. Heel erg bedankt. Ik heb je ook even op mijn blog bedankt en jouw blog daarin aanbevolen:

  http://stempelgekken.blogspot.nl/2013/01/weggeefje-ontvangen.html

  Ik heb zin om het te gaan proberen. Daar hoor je dan nog van,

  Groetjes, Bronia

 10. Bronia Schuler schreef:

  Hallo Ilse,
  Ik heb wat gemaakt van de Essdeeplaat, maar ik vond het lastig en stug. Je kunt wel gedetailleerd werken met de plaat. Dat heb ik nou niet geprobeerd! Afstempelen was ook niet makkelijk! http://stempelgekken.blogspot.nl/2013/02/vogel-op-essdee-soft-cut.html
  In ieder geval nog bedankt.
  Bronia

 11. marije schreef:

  Wat een goeie post! Ik heb ooit, toen ik net begon, ook eens een post over dit soort zaken geschreven, en die wordt nog steeds goed gelezen. Blijkbaar is er toch niet zo veel informatie over dit onderwerp. Ik gebruik vooral Speedy, ik vind het witte mastercarve wel fijn snijden, maar het beschadigt zo snel. Zo netjes berg ik m’n stempels niet op, een keertje met m’n nagel er tegenaan en er zit een beschadiging op.
  Ik wil al heel lang zo’n 1v gutsje via stampeaz, maar ze zijn altijd op 🙁
  Nu idd maar op zoek naar zo’n 0,5 guts…

  • Ilse schreef:

   Leuk je hier te treffen, in mijn eerste zoektochten vond ik al snel jouw stempelblogposts…maar volgens mij blog je niet meer zoveel over stempels, of vergis ik me?

 12. marije schreef:

  O, te snel, ik ga zeker eens naar jouw blog verwijzen voor meer tips, want mijn post is al zo oud…
  http://wijeisenijs.blogspot.nl/2009/11/how-to-and-where.html

 13. Lindi schreef:

  Bedankt voor de post! Ik gebruik nu Speedy Carve en Soft Cut lino door elkaar. De een voor grotere en ingewikkelde stempels en de andere voor kleine stempels 🙂 Heb jij trouwens een goede tip voor een inkt die ik kan gebruiken om ook op hout te drukken? Ik heb nu diverse inkten geprobeerd, maar de zwarte inkt vlekt behoorlijk op het hout..

  Mijn website: http://www.lindimelsedesign.wordpress.com

 14. sanne schreef:

  fijn dat je het allemaal hebt opgeschreven, scheelt weer veel uitproberen!

 15. Marit schreef:

  Hoi Ilse!
  Leuk om je zoektocht naar het perfecte stempelkussen te lezen! Ik ben zelf begonnen met de gummen van de Hema (ik was hier erg tevreden over). En ook heb ik de grote V&D gum geprobeerd, en weer opzij gelegd (ook vanwege de felle kleuren). Maar ik vind het gum-materiaal toch steeds meer tegenvallen omdat het materiaal bij mij bij veel gebruik gaat afbrokkelen en het ziet er niet zo professioneel uit als een mooi dun ‘kussentje’ op een stukje hout. Ik ga ook speedy carve eens proberen, eens kijken of dat bevalt. Leuk blog heb je trouwens, met inspirerende ideeën! Ik heb zelf overigens geen blog, maar wel een website met een pagina waar ik mijn stempels tentoonstel: http://www.maritdequaasteniet.nl/Stempels-handgemaakt
  Liefs, Marit

  • Ilse schreef:

   Hallo Marit,
   dank je wel voor je uitgebreide reactie, altijd leuk om te horen hoe anderen over gutsmateriaal denken. Ik ben benieuwd wat je van het roze speedycarve vindt, ik vind het dus nog het fijnste.

 16. Eef schreef:

  Hallo

  ik zou graag de speedy carve eens uitproberen, maar enig idee waar ik dit kan verkrijgen..?
  Ik ben van België en hier vind ik dat nergens terug.. 🙁

  Groetjes Eef

 17. lien schreef:

  Ik heb een ongelooflijk zalige ‘carving block’ ontdekt, in de flying tiger!
  Het zijn er twee in één verpakking, met een aantal velletjes overtrekpapier inbegrepen. Ze zijn lekker dik en ongelooflijk zacht. €3 voor twee zo’n blokken, inclusief overtrekpapier. De blokken zijn 12 bij 10 groot 🙂

  Laat weten wat je ervan vindt! Ik denk dat ik er een tiental verpakkingen van koop! :p

  • Ilse schreef:

   Oh dat klinkt als iets heel interessants, daar ga ik zeker naar toe om eens uit te proberen want ik blijf dol op dat soort experimenten, ook al valt het vaker tegen dan mee :). Bedankt voor de tip! Laat maar eens een stempel zien die je er mee hebt gemaakt.

 18. Ilse schreef:

  Ah leuk! Ik heb inmiddels ook een blok, ik laat je weten als ik het heb geprobeerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.